Inloggen (Nieuw bij PretvoorTwee.nl? Meld je aan
0 producten  |  

SOA top 10

"DE" SOA bestaat niet. Er zijn veel verschillende SOA met elk zijn eigen klachten en gevolgen. Daarom een beschrijving van de meest voorkomende SOA op een rijtje.

De top 10 van meest voorkomende SOA is:

  1. Chlamydia
  2. Genitale wratten
  3. Herpes
  4. Gonorroe
  5. Hepatitis B
  6. Trichomonas
  7. Syfilis
  8. HIV
  9. Gardnerella
  10. Schaamluis

Chlamydia
Chlamydia is een infectie die veroorzaakt wordt door een bacterie. De bacterie nestelt zich in de slijmvliezen van de vagina, de baarmoedermond, de plasbuis of de anus. Het grootste deel van de vrouwen met chlamydia heeft geen klachten. Zo kan je dus heel lang rondlopen met deze aandoening zonder het te weten en het ook overdragen bij onbeschermde seks. Als chlamydia niet wordt behandeld, kan het bij vrouwen leiden tot verschillende ontstekingen in het bekkengebied. Eileiderontsteking veroorzaakt littekens en verklevingen in de eileiders die kunnen leiden tot chronische buikpijn of onvruchtbaarheid. Bij mannen kunnen de bacteriën omhoog kruipen via de plasbuis en de zaadleiders in de bijbal. Dit kan leiden tot een bijbalontsteking. Ook kan het bij mannen leiden tot onvruchtbaarheid door verklevingen in de plasbuis en zaadleiders.

Genitale wratten
Genitale wratten zijn wratten op de penis, vagina of anus. Ze komen veel voor en kunnen erg hinderlijk zijn. Soms zijn er klachten als jeuk, pijn of een branderig gevoel, maar een infectie kan ook verlopen zonder klachten. De wratten kunnen vanzelf verdwijnen. Dit kan echter jaren duren. Omdat het er ook niet al te fris uitziet, is het verstandiger ze te laten behandelen. De behandeling is intensief en wordt voorgeschreven door een arts. Meestal moet een patiënt een aantal dagen per week een vloeistof of crème aanbrengen gedurende vijf tot zestien weken. Ook kunnen de wratten weggebrand of weggesneden worden onder plaatselijke verdoving. Toch kan het virus na behandeling regelmatig terugkeren en kan het ook na behandeling nog aan anderen worden overgedragen.

Herpes 
Herpes wordt veroorzaakt door een virus en zorgt voor een pijnlijke infectie van de huid en slijmvliezen in en rond de geslachtsdelen. Het virus kan het lichaam binnendringen via de huid of het slijmvlies van de mond, penis, vagina of anus. Herpes is niet te genezen, maar de verschijnselen kunnen wel worden behandeld. De ernst van de klachten verschilt per persoon. De eerste aanval kan gepaard gaan met pijn, koorts en opgezette klieren van de liezen. De eerste klachten zijn vaak jeuk en een branderig gevoel. Daarna ontstaan de blaasjes op of rond de penis, vagina of anus. Deze blaasjes drogen na ongeveer 3 weken in. Helaas trekt het virus zich op dat moment terug in een zenuwknoop en blijft het sluimerend aanwezig tot de volgende aanval zich voordoet.

Gonorroe
Gonorroe is een SOA die wordt veroorzaakt door bacteriën. De infectie kan zowel bij mannen als vrouwen voorkomen. Vrouwen hebben vaak vage klachten bij de aandoening. Ze kunnen last krijgen van enige toename van afscheiding die pusachtig ruikt en ook kan plassen pijnlijk zijn. Mannen hebben veel meer last van een gonorroe-infectie. De eerste klachten komen enkele dagen na het oplopen van de infectie. De klachten bestaan uit veel pusachtige afscheiding uit de plasbuis (vandaar de bijnaam "druiper") en een geïrriteerd gevoel bij het plassen. Gonorroe kan bij vrouwen uiteindelijk leiden tot eileiderontsteking, verklevingen van de eileiders en zelfs onvruchtbaarheid. Mannen kunnen bijbalontsteking of prostaatontsteking krijgen. Gonorroe is te behandelen met een antibioticum.

Hepatitis B
Hepatitis B is een infectie van de lever veroorzaakt door het hepatitis virus. Het virus dringt via de slijmvliezen van de geslachtsorganen het lichaam binnen en verspreidt zich via de bloedbaan naar de lever. Hepatitis B is erg besmettelijk en kan leiden tot blijvende schade aan de lever. Vaak verloopt de infectie echter zonder klachten en dus onopgemerkt. Soms kan je wel klachten ervaren, zoals vermoeidheid, verhoging, lusteloosheid, misselijkheid of pijn in de bovenbuik. Ook huidafwijkingen of geelzucht komen voor. Hepatitis B kan een verhoogde kans op leverkanker tot gevolg hebben. Bij acute hepatitis B worden geen geneesmiddelen gegeven omdat deze ziekte vaak vanzelf binnen een half jaar overgaat. Bij chronische hepatitis B kunnen wel geneesmiddelen voorgeschreven worden.

Trichomonas
Trichomonas is een SOA die veroorzaakt wordt door een parasiet. Niet iedereen die besmet is met deze parasiet krijgt klachten. Mannen merken meestal niets tot weinig van trichomonas. Een enkeling heeft last van een branderig gevoel bij het plassen. Bij mannen gaat trichomonas ook vaak vanzelf over. Vrouwen kunnen echter wel last krijgen van een ontstoken vagina en onaangenaam ruikende afscheiding die soms kan schuimen. Bij klachten wordt een eenmalige dosis antibiotica voorgeschreven.

Syfilis
Syfilis is een ernstige SOA die veroorzaakt wordt door een bacterie. De bacterie nestelt zich in de vagina, penis, anus of mond en kan via het bloed verspreiden. Een of twee weken na de besmetting ontstaan op de plaats waar je geïnfecteerd bent een of meer zweertjes. De lymfeklieren in de buurt van de zweertjes zijn opgezet. De zweertjes verdwijnen ook zonder behandeling vanzelf binnen twee of drie weken. Als het eerste stadium niet is behandeld, treedt enkele maanden later het tweede stadium van de ziekte in. Je kunt dan last hebben van vlekjes op de huid over het hele lichaam, een grieperig gevoel, haaruitval of oogklachten. De behandeling bestaat uit penicilline-injecties en een uitgebreide nacontrole.

HIV
HIV is het virus dat AIDS veroorzaakt. Het virus kan zich bevinden in het bloed, speeksel, sperma, voorvocht, vaginaal vocht en moedermelk. Vooral onveilige handelingen met bloed of sperma levert een groot risico op. Als het virus het lichaam is binnengedrongen, breekt het het afweersysteem af. Als het afweersysteem niet meer optimaal werkt, krijgen bacteriën en virussen de kans om het lichaam binnen te dringen en ernstige ziekten te veroorzaken. In dat geval spreken we van AIDS. In het begin merk je nauwelijks dat je geïnfecteerd bent met HIV. De ziekteverschijnselen treden pas op als het afweersysteem is afgebroken. Dan wordt het lichaam niet meer beschermd tegen ziekten. Met medicatie kan je langdurig leven met HIV voor het tot AIDS leidt. AIDS is niet te genezen en dit stadium moet dus zolang mogelijk uitgesteld, maar bij voorkeur voorkomen, worden.

Gardnerella
Gardnerella is eigenlijk geen SOA maar een infectie door de verstoring van de zuurgraad in de vagina. Door de verstoorde zuurgraad krijgen bepaalde bacteriën de kans zich uit te breiden. De klachten die optreden zijn grijs-witte afscheiding en jeuk. Ook mannen kunnen geïnfecteerd raken met bacteriën die bij vrouwen overmatig zijn gaan groeien. Mannen hebben meestal geen klachten. Alleen bij klachten is behandeling nodig. Als je naar de dokter gaat, krijg je een zalfje of medicijnkuur. Daarmee gaan de klachten vanzelf weer weg.

Schaamluis
Schaamluis zijn parasieten die door lichamelijk contact kunnen worden overgebracht. De schaamluizen leven van menselijk bloed en kunnen zich op alle behaarde delen van het lichaam bevinden. Het is eenvoudig zelf te constateren of je schaamluis hebt. De schaamluizen zijn goed te zien op het schaamhaar. Door het krabben raakt de huid geïrriteerd waardoor wondjes ontstaan. Je hoeft niet naar een arts voor de bestrijding van schaamluis. Bij de drogist of apotheek is een shampoo te krijgen tegen luis. Het middel wordt op het haar waar de luis zich bevindt aangebracht en twaalf uur na de behandeling zijn de luizen en neten dood. Eventueel kan de behandeling worden herhaald na enkele weken. Het is verstandig de partner ook te behandelen gezien het feit dat schaamluis erg hardnekkig kan zijn en je elkaar kan blijven infecteren.

Al deze SOA zijn te voorkomen door veilig te vrijen. Kleine moeite, groot plezier!

Terug naar informatie over sex